Jedzenie marihuany jest alternatywą dla palenia suszu. Spożywanie przetworów z konopi indyjskiej znalazło szerokie grono amatorów w USA. Dlaczego doustne przyjmowanie THC cieszy się rosnącym zainteresowaniem? Wyjaśniamy jak działają edibles i w jaki sposób można przyrządzić spożywcze produkty z cannabis.

Czym są edibles?

Anglojęzyczne słowo “edible” oznacza żywność. Cannabis edibles odnosi się do produktów spożywczych wytwarzanych na bazie marihuany. Zazwyczaj sprzedawane są pod postacią słodyczy ale mogą przybierać też inne postacie. Żywność z konopi indyjskich zawiera TetraHydroKannabinol i wykazuje psychoaktywne właściwości. Wywołuje stan odurzenia, któremu towarzyszy rozbawienie, uczucie relaksu, rozluźnienie ciała, zaburzone postrzeganie czasu, wzrost kreatywności i pozostałe efekty typowe dla kannabinoidów.

Jadalne konopie

Haj po zjedzeniu konopi

Stan osiągany po zjedzeniu marihuany jest podobny do tego, który można osiągnąć po spaleniu lub waporyzacji suszu konopnego. Efekty spożycia edibles zwykle są silniejsze i utrzymują się przez dłuższy czas. Dlatego zaleca się ostrożność podczas dawkowania przysmaków z THC. Nawet niewielka ilość “hash brownies” może wywołać silny haj, który utrzyma się przez długi czas. Skutki doustnego spożywania konopi trwają 8 godzin, a czasem jeszcze dłużej. Aby doznania nie były przytłaczające, najlepiej zacząć od stosowania niewielkich porcji.

Dawkowanie edibles

Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie “jak dawkować edibles”. Siła, z jaką jadalna marihuana oddziałuje na organizm, zależy od indywidualnych cech użytkownika, jak tolerancja na składniki cannabis, masa ciała, prędkość metabolizmu. Nawet czas wchłaniania się THC może być inny u różnych osób. Na efekty jadalnych konopi trzeba poczekać przynajmniej godzinę, jeśli były przyjmowane na czczo. Substancje aktywne najpierw trawione są w żołądku, potem filtrowane przez wątrobę, a dopiero później trafiają do krwiobiegu. To często jest przyczyną spożywania zbyt dużych ilości ciasta z trawką. Zdarza się, że zniecierpliwieni amatorzy zioła sięgają po kolejne porcje wypieków, a potem kannabinoidy uderzają ze zdwojoną mocą.

Jak się robi edibles z marihuany?

Aby zrobić ciastka z marihuaną medyczną, należy sprawdzić przepis na masło konopne i wykonać je samodzielnie. Najpierw trzeba zdekarboksylować marihuanę, czyli poddać susz obróbce termicznej. To sprawi, że kwasowa forma THC przyjmie postać aktywną.

Jak zrobić edibies

Masełko będzie dobrym nośnikiem dla składników konopi, ponieważ zawiera tłuszcze, w których kannabinoidy łatwo się rozpuszczają. Przygotowujemy więc kąpiel wodną, a do rozpuszczonego masła dodajemy zmielone zioło, mieszając co jakiś czas. W ten sposób otrzymujemy pełnowartościowy, psychoaktywny ekstrakt gotowy do spożycia, który możemy zjeść lub wykorzystać do produkcji edible cannabis. Dobre przepisy na wyroby kulinarne można sprawdzić na takich stronach internetowych, jak Stonerchef.pl i Smilingspoon.pl.

Magiczne ciasteczka z THC i nie tylko

Najbardziej powszechną formą cannabis edible są ciasteczka wzbogacane TetraHydroKannabinolem, lecz na tym konopny jadłospis się nie kończy. Rozwój branży za oceanem popycha amerykańskich producentów spożywczej marihuany do wytwarzania coraz bardziej wymyślnych smakołyków. Czekoladki, cukierki, batoniki, smarowidła i napoje zawierające konopne substancje aktywne to tylko niektóre z nich. Oferowana w polskich sklepach konopnych żywność wytwarzana jest z konopi siewnej, która nie działa narkotycznie. Rodzimymi żelkami CBD i herbatą konopną nie da się odurzyć. Osoby pragnące przyjmować cannabis doustnie muszą samodzielnie przygotować wypieki z zioła.

Szukasz silniejszych doznań?

Waporyzacja uwalnia większe ilości kannabinoidów.

Sprawdź, jakie korzyści odniesiesz przyjmując konopie za pomocą waporyzatora.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.